Runolist (Leontopodium nivale subsp. alpinum Basionym Leontopodium alpinum) je jedan od najpoznatijih planinskih biljaka. Budući da je vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Evropi. Runolist je biljka trajnica, koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korjena. Raste u busenima, vrlo često na nepristupačnim planinskim liticama. Rasprostranjena je na gorskim predjelima, uglavnom  Alpama. Pripada familiji glavočika (Asteraceae) sa vrlo uočljivom i karakterističnom cvasti, koje je glavno obilježje ove biljke. Cvast izgledom podsjeća na lavlju šapu, pa otuda i ime biljke (grč. leon=lav i grč. podion=nožica).

Simbolika:
Runolist je službeni cvijet u Švajcarskoj, a u Bugraskoj je znak za turističku zajednicu. Nalazi se i na evropskom centu. Za vrijeme Austro-Ugarske, runolist je bio znak planinarskih jedinica. Kasnije je korišten i u drugom svjetskom ratu. Danas se koristi u njemačkim, austrijskim i poljskim planinarskim jedinicama.

Drinić:
U Driniću, raste na planini Klekovači (1962m n.v.). Osim na Klekovači, u Bosni i Hercegovini je ne raste više nigdje.


Picture
alem
6/6/2011 12:08:20 am

runolist je svakako ukras i ljepota sa predivne planine Klekovace, ali nije istinit navod da ga u BiH ima samo na Klekovaci, istina je da ga ima i na Osjecenici, Satoru, Troglavu i jos nekim BiH planinama... bez zamjerke

Reply



Leave a Reply.